605201 - INTRO TO AGRO-IND [1/63]
Importance of agro-industry, qualities of raw materials affecting the agro-industrial products and their processes, packaging and storage and product development systems, principles of agro-industrial marketing and management.
THA: ความสําคัญของอุตสาหกรรมเกษตร คุณภาพของวัตถุดิบที่มีผลต่อการแปรรูปและผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร บรรจุภัณฑ์และการเก็บรักษา ระบบการพัฒนาผลิตภัณฑ์ หลักการตลาดและการจัดการอุตสาหกรรมเกษตร
605203 - Agro-Industrial Product Regulations [2/62]
Importance of agro-industrial product regulations, international agro-industrial product regulation organization, international agro-industrial product regulations, domestic agro-industrial product regulation organization, domestic agro-industrial product regulations, trade regulations for domestic agro-industrial products, agro-industrial product regulation organization of importer country, agro-industrial product regulations of importer country.
THA: ความสําคัญของข้อบังคับผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร องค์กรที่ออกข้อบังคับเกี่ยวกับผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตรในระดับสากล ข้อบังคับเกี่ยวกับผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตรในระดับสากล องค์กรที่ออกข้อบังคับเกี่ยวกับผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตรภายในประเทศ ข้อบังคับเกี่ยวกับผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตรภายในประเทศ ข้อกำหนดทางการค้าสำหรับผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตรภายในประเทศ องค์กรที่ออกข้อบังคับเกี่ยวกับผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตรของประเทศคู่ค้า ข้อบังคับเกี่ยวกับผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตรของประเทศคู่ค้า
605204 - MGMT OF RAW MAT IN AGRO PD [1/63]
Importance of raw materials for product development. Standard, quality and management of raw materials, i.e. meat and poultry, aquatic animals, eggs and milk, vegetables and fruits, nuts and cereals, herbs and spices.
THA: ความสําคัญของวัตถุดิบสำหรับการพัฒนาผลิตภัณฑ์ มาตรฐาน คุณภาพ และการจัดการวัตถุดิบ ได้แก่ เนื้อสัตว์และสัตว์ปีก สัตว์น้ำ ไข่และนม ผักและผลไม้ ถั่วและธัญพืช เครื่องเทศและสมุนไพร
605301 - PROD DEV TECH I [1/63]
A general introduction to new products and product development innovations in agro-industry, systematic product development processes, the search for product ideas and creativities, screening techniques, techniques in market research and consumer behaviour in product development, multiple response to design problems, product concepts and characteristics, project planning and development costs of the project.
THA: การแนะนําผลิตภัณฑ์ใหม่และการพัฒนาผลิตภัณฑ์ใหม่ในอุตสาหกรรมเกษตร กระบวนการพัฒนาผลิตภัณฑ์อย่างเป็นระบบ การค้นหา การสร้างความคิดและการสร้างสรรค์ผลิตภัณฑ์ เทคนิคการคัดเลือกผลิตภัณฑ์ เทคนิคในการวิจัย ตลาดและพฤติกรรมของผู้บริโภคในการพัฒนาผลิตภัณฑ์ การตอบสนองแบบพหุเพื่อการกําหนดปัญหา ความคิดรวบยอดและรายละเอียดของผลิตภัณฑ์ การวางแผนโครงการ และต้นทุนในการพัฒนาโครงการ
605302 - PROD DEV TECH II [2/62]
Agro-industrial product design, basic practical skills in consumer studies for product development, prototype product development, packaging design, product testing, final product planning and control, costs, pricing and evaluation of products, prediction of market potential for products, launching of products and evaluation of launch on the market, new product management, product innovation in the industry and community.
การออกแบบผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร ทักษะพื้นฐานเกี่ยวกับผู้บริโภคสําหรับการพัฒนาผลิตภัณฑ์ การพัฒนาผลิตภัณฑ์ต้นแบบ การออกแบบภาชนะบรรจุ การทดสอบผลิตภัณฑ์ การวางแผนและการควบคุมผลิตภัณฑ์สุดท้าย ต้นทุน ราคา และการประเมินคุณค่าของผลิตภัณฑ์ การคาดคะเนศักยภาพตลาดสําหรับผลิตภัณฑ์ การวางจำหน่ายผลิตภัณฑ์ การประเมินการจำหน่าย การจัดการผลิตภัณฑ์ใหม่ และนวัตกรรมในอุตสาหกรรมและสังคม
605314 DESIGN&ANAL EXP AGRO-IND [1/63]
Components of experiment in Agro-Industry, effects in experiment system, design and analysis of experiment for mean comparison, design and analysis of linear model experiment: single factor, multifactor and complex multifactor, including statistical software used for data analysis.
605315 - CHEM IN FOOD PRODUCT DEVELOP [2/63]
Types of chemicals used in agro-industry, chemicals used in food products: acidulants, antimicrobial agents, antioxidants, flavoring agents and flavor enhancer, coloring agents, hydrocolloid, miscellaneous including chemicals used in food processing.
ชนิดของสารเคมีที่ใช้ในอุตสาหกรรมเกษตร สารเคมีที่ใช้ในผลิตภัณฑ์อาหาร: สารให้ความเป็นกรด สารกันเสีย สารกันหืน สารให้กลิ่นรส และสารเสริมรส สารให้สี สารไฮโดรคอลลอยด์ รวมถึงสารที่ใช้ในกระบวนการแปรรูปอาหาร
605316 Experimental Analysis for PD (2/63)
Errors in product development systems, software for statistical analysis in product development, analysis of single factor and multifactor, mean difference tests, regression and correlation, analysis of Plackett and Burman, central composite and mixture experiments and optimization.
ความคลาดเคลื่อนในระบบการพัฒนาผลิตภัณฑ์ ซอฟต์แวร์สำหรับการวิเคราะห์ทางสถิติในการพัฒนาผลิตภัณฑ์ การวิเคราะห์แบบปัจจัยเดียวและหลายปัจจัย การทดสอบความแตกต่างของค่าเฉลี่ย การวิเคราะห์การถดถอยและสหสัมพันธ์ การวิเคราะห์แผนการทดลองแบบแพลคเกตต์และเบอร์แมน การวิเคราะห์แผนการทดลองแบบเซนทรัลคอมโพสิท การวิเคราะห์แผนการทดลองแบบส่วนผสมและการหาจุดที่เหมาะสม
605321 - Agro-Industrial Process Technology [2/63]
The principles and applications of process technology in agro-industry; thermal processing, moisture control processes, low temperature control processes, microbiological processes, electromagnetic technology, extrusion and modern techniques for agro-industrial processes.
THA: หลักการและการประยุกต์ใช้เทคโนโลยีกระบวนการในอุตสาหกรรมเกษตร กระบวนการด้านความร้อน กระบวนการควบคุมความชื้น กระบวนการควบคุมอุณหภูมิตํ่า กระบวนการทางจุลชีววิทยา เทคโนโลยีทางแม่เหล็กไฟฟ้าเอกซ์ทรูชั่น และเทคนิคสมัยใหม่สําหรับกระบวนการทางอุตสาหกรรมเกษตร
605322 - Agro-Industrial Process Technology Lab [1/63] Sec.001
The practice of thermal processing, moisture control processes, low temperature control processes, microbiological processes, electromagnetic technology, extrusion and modern techniques for agro-industrial processes.
THA: ปฏิบัติการเกี่ยวกับกระบวนการด้านความร้อน กระบวนการควบคุมความชื้น กระบวนการควบคุมอุณหภูมิตํ่า กระบวนการทางจุลชีววิทยา เทคโนโลยีทางแม่เหล็กไฟฟ้า เทคโนโลยีการทําเอกซ์ทรูชั่น และเทคนิคสมัยใหม่สําหรับกระบวนการทางอุตสาหกรรมเกษตร
605331 - SENSORY EVAL AGRO-IND PRODUCT [2/63]
Importance and use of sensory evaluation in product development technology, the senses and sensory attributes, physiological and psychological factors affecting sensory perception, requirements for sensory evaluation, methods of sensory evaluation, difference tests, descriptive analysis, consumer preference and acceptance tests, correlation of instrumental measurements and sensory data.
ความสําคัญและการใช้การประเมินค่าทางประสาทสัมผัสในเทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์ ประสาทสัมผัสและลักษณะการรับรู้ทางประสาทสัมผัส ปัจจัยทางสรีระและทางจิตวิทยาที่มีผลต่อการรับรู้ทางประสาทสัมผัส เงื่อนไขของการประเมินค่าทางประสาทสัมผัส วิธีการทดสอบทางประสาทสัมผัส การทดสอบความแตกต่าง การทดสอบเชิงพรรณนา การทดสอบความชอบและการยอมรับของผู้บริโภค ความสัมพันธ์ระหว่างค่าที่วัดด้วยเครื่องมือ กับค่าทางประสาทสัมผัส
605340 - Dessert Technology [2/63]
Roles, importance and market of dessert. Functional properties of ingredients and process technology of Thai desserts and industrial scale feasibility. Functional properties of ingredients and process technology of Western desserts. Functional properties of ingredients and process technology of ice cream. Functional properties of ingredients and process technology of candies and chocolates. Desserts creation and decoration. Packaging and product display.
THA: บทบาท ความสำคัญ และตลาดของผลิตภัณฑ์ขนมหวาน สมบัติเชิงหน้าที่ของส่วนผสม เทคโนโลยีการผลิตขนมไทยและความเป็นไปได้ในระดับอุตสาหกรรม สมบัติเชิงหน้าที่ของส่วนผสมและเทคโนโลยีการผลิตขนมหวานตะวันตก สมบัติเชิงหน้าที่ของส่วนผสมและเทคโนโลยีการผลิตไอศกรีม สมบัติเชิงหน้าที่ของส่วนผสมและเทคโนโลยีการผลิตลูกกวาดและช็อกโกแลต การออกแบบและตกแต่งผลิตภัณฑ์ขนมหวาน บรรจุภัณฑ์และการจัดแสดงผลิตภัณฑ์
605341 - Functional and Nutritional Products [1/63]
Principles of nutritional product development. Nutrition claim. Nutrition age. Ingredients and functional properties for diet therapy. Process technology for functional products. Analytical techniques of nutritional products. Case studies and modern technology in nutrition.
หลักการพัฒนาผลิตภัณฑ์ทางโภชนาการ การกล่าวอ้างทางโภชนาการ โภชนาการตามวัย ส่วนผสมและสมบัติเชิงหน้าที่สำหรับโภชนบำบัด เทคโนโลยีการผลิตผลิตภัณฑ์อาหารเชิงหน้าที่ เทคนิคการวิเคราะห์ผลิตภัณฑ์ทางโภชนาการ กรณีศึกษาและเทคโนโลยีสมัยใหม่ทางโภชนาการ
605412 - AGRO-INDUS PRODUCT DESIGN I [2/62]
History of product design, principle of product design, product design process, creative thinking for product design, material and color for product design process, model building, and product design for communication.
ประวัติการออกแบบผลิตภัณฑ์ หลักการของการออกแบบผลิตภัณฑ์ กระบวนการออกแบบผลิตภัณฑ์ ความคิดสร้างสรรค์กับการออกแบบผลิตภัณฑ์ วัสดุและสีที่ใช้ในงานผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรม การสร้างแบบ และการออกแบบผลิตภัณฑ์เพื่อการสื่อสาร
605413 - AGRO-INDUS PRODUCT DESIGN II [2/62]
Theory of agro-industrial product design process, strategy of product development, ergonomics for agro-industrial product design, product design psychology, analysis of agro-industrial product design, product planning and design control.
ทฤษฎีกระบวนการออกแบบผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร กลยุทธ์ในการพัฒนาผลิตภัณฑ์ สมรรถนะวิทยาสำหรับการออกแบบผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร จิตวิทยาในการออกแบบผลิตภัณฑ์ การวิเคราะห์การออกแบบผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร การวางแผนและควบคุมการออกแบบผลิตภัณฑ์
605461 - Hydrocolloid and & Application in Food Product [1/63]
Introduction. Sources and chemical components of hydrocolloids. Functional properties and rheological properties of hydrocolloids. Analytical techniques and methods of hydrocolloids properties. Hydrocolloid applications in food product development and in other industries.
THA: บทนำ แหล่งที่มาและองค์ประกอบทางเคมีของไฮโดรคอลลอยด์ สมบัติเชิงหน้าที่และวิทยากระแสของไฮโดรคอลลอยด์ วิธีและเครื่องมือสำหรับวิเคราะห์คุณสมบัติของไฮโดรคอลลอยด์ และการประยุกต์ใช้ในการพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารและในอุตสาหกรรมอื่น
605491 RESEARCH PROJECT I [1/63]
Research work in field of product development technology under the guidance and supervision of the instructor, packaging design and presentation. Grading will be given on satisfactory (S) or unsatisfactory (U) basis.
งานวิจัยเฉพาะทางด้านเทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์ ภายใต้คำแนะนำและคำปรึกษาของอาจารย์ที่ปรึกษา การบออกแบบบรรจุภัณฑ์ และการนำเสนอผลงาน การให้ลำดับขั้นเป็นที่น่าพอใจ (Satisfactory : S) หรือ ไม่เป็นที่น่าพอใจ (Unsatisfactory : U)
605492 RESEARCH PROJECT II (2/63)
Research work in field of product development technology under the guidance and supervision of the instructor.
งานวิจัยเฉพาะทางด้านเทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์ ภายใต้คำแนะนำและคำปรึกษาของอาจารย์ที่ปรึกษา
605495 - Cooperative Education [2/62]
Students are required to work continuously in the organization related to agro-industry for a minimum period of 16 weeks as a staff in the organization under the supervision of in-charge trainer(s) of the organization and instructor(s) of the university. Grading will be given on satisfactory and unsatisfactory basis.
THA: นักศึกษาฝึกปฏิบัติในสถานประกอบการที่เกี่ยวข้องกับอุตสาหกรรมเกษตร ไม่น้อยกว่า 16 สัปดาห์ โดยปฏิบัติงานเหมือนกับพนักงานในสถานประกอบการ ภายใต้การดูแลของเจ้าหน้าที่ในสถานประกอบการ และอาจารย์ที่ปรึกษาที่ได้รับมอบหมาย การให้ลำดับขั้นเป็นที่น่าพอใจ (Satisfactory : S) หรือไม่เป็นที่พอใจ (Unsatisfactory : U)
605497 - Seminar in Product Development Technology 2 [2/63]
Presentation and discussion of current topics in product development technology.
THA: การนำเสนอและอภิปรายในหัวข้อทางเทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์
605497 SEMINAR IN PRODUCT DEVELOPMENT TECHNOLOGY II
การนำเสนอและอภิปรายในหัวข้อทางเทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์