HORT 359

359203 - Horticulture wisdom [1/62]

Introduction to horticulture, importance of horticulture, types of horticulture such ad vegetable, flower, fruit, medicinal plant and landscape in daily life, source, simple cultural practice, utilization, use method and effect of horticulture on health and environment.
ความรู้ทั่วไปเรื่องพืชสวน ความสำคัญของพืชสวน ประเภทของพืชสวน ได้แก่ ผัก ไม้ดอก ไม้ผล พืชสมุนไพร และการจัดสวน ในชีวิตประจำวัน แหล่งเพาะปลูก วิธีการเพาะปลูกแบบง่าย การนำมาใช้ประโยชน์ วิธีการนำมาใช้ และผลของพืชสวนที่มีต่อสุขภาพ และสิ่งแวดล้อม

Sarana Sommanoอ.ณัฐา โพธาภรณ์

359301 - Plant Propagation [1/62]

ศึกษาเกี่ยวกับความสําคัญของการขยายพันธุ์พืชทั้งวิธีใช้เมล็ดและชิ้นส่วนอื่นที่ไม่ใช้เมล็ด วิธีการขยายพันธุ์พืชแต่ละวิธีและวิธีดูแลรักษาพืชก่อนและหลังการขยายพันธุ์ ข้อดีและข้อเสียที่เกิดจากการขยายพันธุ์แบบไม่ใช้เมล็ดแต่ละวิธี พร้อมทั้งชี้ให้เห็นข้อดีข้อเสียเมื่อจะนําไปปฏิบัติจริงๆ


Importance of plant multiplication by seeds and by vegetative means in horticulture, method of each mean and methodology of taking care of plants before and after being propagated. Advantages and disadvantages of each vegetative means. Discussions of practical uses in the fields.

ผศ.ดร.สุรินทร์ นิลสำราญจิต

359360 - INTRODUCTION TO INDUSTRIAL CROPS (2/61)

Important industrial crops (oil crops, spices crops, beverage crops, fiber crops, rubber crops etc.) and other new crops that have a potential value including cultivation, improvement and some processing methods. Production in GAP and factors on growth and development. Analysis and decision making in investment of industrial crop production.

พืชอุตสาหกรรมที่สำคัญ (พืชน้ำมัน พืชเครื่องเทศ พืชเครื่องดื่ม พืชเส้นใย พืชให้น้ำยาง เป็นต้น) และพืชชนิดใหม่ที่มีศักยภาพทางเศรษฐกิจ รวมทั้งการเพาะปลูก การปรับปรุง และกระบวนการแปรรูป การผลิตในรูปแบบ GAP และปัจจัยที่มีผลต่อการเจริญเติบโตและการพัฒนา การวิเคราะห์และตัดสินใจในการลงทุนผลิตพืชอุตสาหกรรม

Sarana Sommano

359460 - Herbs and Spices (2/61)

Importance, origin and distribution of herbs and spices; Herb plants and local wisdom; types of herbs and spices; phytochemistry of herbs and spices; cultivation and propagation of herbs and spices; post-harvest handling technology; processing; marketing trends and current products of herbs and spices.

ความสำคัญ แหล่งกำเนิด และการกระจายตัวของพืชสมุนไพรและเครื่องเทศ พืชสมุนไพรและภูมิปัญญาพื้นบ้าน ประเภทของพืชสมุนไพรและเครื่องเทศ พฤกษเคมีของพืชสมุนไพรและเครื่องเทศ การปลูกและการขยายพันธุ์ของพืชสมุนไพรและเครื่องเทศ เทคโนโลยีการจัดการหลังการเก็บเกี่ยว การแปรรูป แนวโน้มการตลาดและผลิตภัณฑ์ของพืชสมุนไพรและเครื่องเทศในปัจจุบัน

Sarana Sommano