211303 - Biochemical Methods (อ.วรลักษณ์) [2/63]
กระบวนวิชาปฏิบัติการที่สร้างทักษะการศึกษาและวิเคราะห์สารชีวโมเลกุล เรียนรู้ขั้นตอนการทดลองตั้งแต่ การวางแผนการทดลอง
การเตรียมสารเคมี การวิเคราะห์และแปลผลข้อมูล รวมทั้งการสร้างการตระหนักรู้ด้านความปลอดภัยในห้องปฏิบัติการ211303 - Biochemical Methods [2/62]
Proximate chemical analysis of raw materials, pre-treatment and digestion of raw materials, culture of microorganisms and cells, cells counting and storage of cells, cell disruption, separation and amplification/concentration of biomolecules, analysis of biomolecules, patent and related experiments.
THA: การวิเคราะห์องค์ประกอบทางเคมีของวัตถุดิบ การปรับสภาพและการย่อยสลายของวัตถุดิบ การเพาะเลี้ยงจุลินทรีย์และเซลล์ การนับจำนวนและการเก็บรักษาเซลล์ การทำให้เซลล์แตก การแยกและการเพิ่มปริมาณ/เพิ่มความเข้มข้นของสารชีวโมเลกุล การวิเคราะห์สารชีวโมเลกุล สิทธิบัตร และปฏิบัติการที่เกี่ยวข้อง
211311 - Biochemistry 1 (Kanchana)
Introduction to biochemistry, cells and types of cells, buffering in biological system, tools in biochemistry, carbohydrates, nucleic acids, amino acids and proteins, enzymes, coenzymes and high energy compounds, lipids and biological oxidation.
บทนำเกี่ยวกับชีวเคมี เซลล์และชนิดของเซลล์ บัฟเฟอร์ในระบบชีวภาพ เครื่องมือในทางชีวเคมี คาร์โบไฮเดรต กรดนิวคลีอิก กรดอะมิโนและโปรตีน เอนไซม์ โคเอนไซม์และสารพลังงานสูง ลิพิด และออกซิเดชันชีวภาพ
211311 - Biochemistry 1 [1/63]
Introduction to biochemistry, cells and types of cells, buffering in biological system, tools in biochemistry, carbohydrates, nucleic acids, amino acids and proteins, enzymes, coenzymes and high energy compounds, lipids and biological oxidation.
บทนำเกี่ยวกับชีวเคมี เซลล์และชนิดของเซลล์ บัฟเฟอร์ในระบบชีวภาพ เครื่องมือในทางชีวเคมี คาร์โบไฮเดรต กรดนิวคลีอิก กรดอะมิโนและโปรตีน เอนไซม์ โคเอนไซม์และสารพลังงานสูง ลิพิด และออกซิเดชันชีวภาพ
211311 - Biochemistry 1 ภาคการศึกษา [1/62] (Part อ.เพ็ญศิริ)
Introduction to biochemistry, cells and types of cells, buffering in biological system, tools in biochemistry, carbohydrates, nucleic acids, amino acids and proteins, enzymes, coenzymes and high energy compounds, lipids and biological oxidation.
บทนำเกี่ยวกับชีวเคมี เซลล์และชนิดของเซลล์ บัฟเฟอร์ในระบบชีวภาพ เครื่องมือในทางชีวเคมี คาร์โบไฮเดรต กรดนิวคลีอิก กรดอะมิโนและโปรตีน เอนไซม์ โคเอนไซม์และสารพลังงานสูง ลิพิด และออกซิเดชันชีวภาพ
211312 - BIOCHEMISTRY 2 (Kanchana) [2/62]
กระบวนวิชานี้กล่าวถึง เมตาบอลิซึม และการเปลี่ยนแปลงของสารอาหารในระบบทางเดินอาหาร โดยจะเน้นถึงเมตาบอลิซึมของคาร์โบไฮเดรต ลิปิด โปรตีน และกรดนิวคลีอิก ตลอดจนการควบคุม เมตาบอลิซึม รวมถึงความรู้เบื้องต้นทางโภชนาการในแง่ของชีวเคมี
211312 - Biochemistry 2 Aj.Hataichanoke [2/61]
General introduction to metabolism, changes of foodstuffs in the alimentary tract. Metabolisms of carbohydrates, lipids, proteins and nucleic acids. Control of metabolism. Introduction to biochemical aspects of nutrition.
กระบวนวิชานี้กล่าวถึง เมตาบอลิซึม และการเปลี่ยนแปลงของสารอาหารในระบบทางเดินอาหาร โดยจะเน้นถึงเมตาบอลิซึมของคาร์โบไฮเดรต ลิปิด โปรตีน และกรดนิวคลีอิก ตลอดจนการควบคุม เมตาบอลิซึม รวมถึงความรู้เบื้องต้นทางโภชนาการในแง่ของชีวเคมี
211312 - Biochemistry 2 Aj.Hataichanoke [2/62]
General introduction to metabolism, changes of foodstuffs in the alimentary tract. Metabolisms of carbohydrates, lipids, proteins and nucleic acids. Control of metabolism. Introduction to biochemical aspects of nutrition.
THA: กระบวนวิชานี้กล่าวถึง เมตาบอลิซึม และการเปลี่ยนแปลงของสารอาหารในระบบทางเดินอาหาร โดยจะเน้นถึงเมตาบอลิซึมของคาร์โบไฮเดรต ลิปิด โปรตีน และกรดนิวคลีอิก ตลอดจนการควบคุม เมตาบอลิซึม รวมถึงความรู้เบื้องต้นทางโภชนาการในแง่ของชีวเคมี
211312 - Biochemistry II อ.พัชณี [2/62]
General introduction to metabolism, changes of foodstuffs in the alimentary tract. Metabolisms of carbohydrates, lipids, proteins and nucleic acids. Control of metabolism. Introduction to biochemical aspects of nutrition.
THA: กระบวนวิชานี้กล่าวถึง เมตาบอลิซึม และการเปลี่ยนแปลงของสารอาหารในระบบทางเดินอาหาร โดยจะเน้นถึงเมตาบอลิซึมของคาร์โบไฮเดรต ลิปิด โปรตีน และกรดนิวคลีอิก ตลอดจนการควบคุม เมตาบอลิซึม รวมถึงความรู้เบื้องต้นทางโภชนาการในแง่ของชีวเคมี
211315 - INTRODUCTORY BIOCHEMISTRY [1/63]
Introduction to the biochemistry of life: cells and subcellular organelles, principles methods of biochemistry, carbohydrates, lipids, amino acids and proteins, enzyme and co-enzyme, nucleic acids, electron transport and bioenergetics and applied biochemistry.
บทนำสู่ชีวเคมีของสิ่งมีชีวิต : เซลล์และองค์ประกอบของเซลล์ หลักการศึกษาทางชีวเคมี คาร์โบไฮเดรต ลิพิด กรดอะมิโนและโปรตีน เอนไซม์และโคเอนไซม์ กรดนิวคลีอิก การส่งผ่านอิเล็กตรอนและชีวพลังงาน และชีวเคมีประยุกต์
211315 - INTRODUCTORY BIOCHEMISTRY [1/64]
Introduction to the biochemistry of life: cells and subcellular organelles, principles and techniques of biochemistry, carbohydrates, lipids, amino acids and proteins, enzyme and co-enzymes, nucleic acids, electron transport and bioenergetics, applied biochemistry.
THA: บทนำสู่ชีวเคมีของสิ่งมีชีวิต : เซลล์และองค์ประกอบของเซลล์ หลักการและเทคนิคทางชีวเคมี คาร์โบไฮเดรต ลิพิด กรดอะมิโนและโปรตีน เอนไซม์และโคเอนไซม์ กรดนิวคลีอิก การส่งผ่านอิเล็กตรอนและชีวพลังงานศาสตร์ และชีวเคมีประยุกต์
211315 - Introductory Biochemistry [2/62]
Introduction to the biochemistry of life: cells and subcellular organelles, principles methods of biochemistry, carbohydrates, lipids, amino acids and proteins, enzyme and co-enzyme, nucleic acids, electron transport and bioenergetics and applied biochemistry
211317 - ปฏิบัติการชีวเคมี 1 [1/63]
Buffer solution, carbohydrates, lipids, amino acids and proteins, enzymes and nucleic acids
สารละลายบัฟเฟอร์ คาร์โบไฮเดรต ลิพิด กรดอะมิโนและโปรตีน เอนไซม์ กรดนิวคลีอิก
211318 - Biochemistry laboratory II [2/62]
THA: ชีวพลังงานของเซลล์ การแยกและการหาปริมาณไกลโคเจนในตับ อินเวอร์เทส การยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ เจลฟิลเตรชัน โครมาโทกราฟีแลกเปลี่ยนไอออน และอิเล็กโทรฟอริซิส
211319 - INTRODUCTORY BIOCHEMISTRY LABORATORY [2/63]
A laboratory introduction to basic biochemical methods. Qualitative and quantitative analysis of biomolecules. Study of enzymes and kinetics. Isolation and detection of nucleic acids. Applied biochemistry is also included.
ปฏิบัติการพื้นฐานของชีวเคมี ที่ให้แนวทางการวิเคราะห์สารชีวโมเลกุลทั้งในเชิงคุณภาพ และเชิงปริมาณ การศึกษาการทำงานและจลนศาสตร์ของเอนไซม์ การแยกและการตรวจสอบกรดนิวคลีอิก ตลอดจนชีวเคมีประยุกต์
211341 - Instrumentation for Biochemical Technology [2/62]
Equipment for culturing microorganisms, equipment for sterilisation of gases, culture media, etc. Introduction of general equipment of fermentation such as fermentor, autoclave, measurement and fermentation control, measurement and investigation of microbial growth.
211440 - Biochemical Technology of Lipid (อ. วรลักษณ์) [1/63]
This course will cover separation, analysis and structure determination of lipid. Processing of fats and oils as well as the synthesis of industrial important lipids by chemical and biochemical methods.
ทบทวนเคมีและชีวเคมี การแยก การวิเคราะห์ และการหาโครงสร้าง การเปลี่ยนและการสังเคราะห์ลิพิดที่สำคัญทางอุตสาหกรรม การแปรรูปไขมันและน้ำมัน การประยุกต์ และแนวโน้มในอนาคตของเทคโนโลยีของลิพิด
211440 - Lipid Technology (อ.ปัญชิกา) [1/62]
This course will cover separation, analysis and structure determination of lipid. Processing of fats and oils as well as the synthesis of industrial important lipids by chemical and biochemical methods.
ทบทวนเคมีและชีวเคมี การแยก การวิเคราะห์ และการหาโครงสร้าง การเปลี่ยนและการสังเคราะห์ลิพิดที่สำคัญทางอุตสาหกรรม การแปรรูปไขมันและน้ำมัน การประยุกต์ และแนวโน้มในอนาคตของเทคโนโลยีของลิพิด
211443 - Biochemistry of Industrial Fermentation [1/62]
211443 - Biochemistry of Industrial Fermentation [1/63]
211444 - BIOCHEMISTRY OF IMMUNOLOGY (2/61)
Introduction, lymphocytes, stem cells and cell technology, antibody structure and natural formation, natural and synthetic antigens, antibody-antigen interaction, complement and hypersensitivity, immunochemical techniques, analysis of different types of antigens presented in biochemical problems and recent approaches in using immunochemical techniques to solve biochemical problems.
บทนำ ลิมโฟไซท์ เซลล์ต้นกำเนิด และเทคโนโลยีของเซลล์ โครงสร้างและการเกิดของแอนติบอดีตามธรรมชาติ แอนติเจนธรรมชาติและสังเคราะห์ อันตรกิริยาระหว่างแอนติบอดีและแอนติเจน คอมพลีเมนท์และภาวะภูมิไวเกิน เทคนิคทางอิมมูโนเคมี การวิเคราะห์แอนติเจนแบบต่างๆ ที่พบในปัญหาทางชีวเคมี และแนวทางปัจจุบันในการใช้เทคนิคทางอิมมูโนเคมีเพื่อแก้ปัญหาทางชีวเคมี
211445 - BIOCHEM FLAVOR AROMA [2/62]
ENG: Biochemistry, chemistry of flavor and aroma, analysis of flavor and aroma, formation of flavor and aroma, production of flavor and aroma, food and beverage flavorings and current topics on flavor and aroma.
THA: ชีวเคมี เคมีของกลิ่นรสและสารหอมระเหย การวิเคราะห์กลิ่นรสและสารหอมระเหย การเกิดกลิ่นรสและสารหอมระเหย การผลิตกลิ่นรสและสารหอมระเหย สารให้กลิ่นรสในอาหารและเครื่องดื่ม และหัวข้อปัจจุบันเกี่ยวกับสารให้กลิ่นรสและสารหอม
211445 - Biochemistry of Flavor and Aroma [2/63]
A major elective course for Junior year standing. The course aims to provide a basic knowledge of flavor and aroma substances. A general chemistry of flavor and aroma is required to be able to understand the formation pathway of these compounds from nature. The methods of extraction and preservation will also included in the contents. Commercial production will be discussed with some hands on learning for the flavor profile.
ชีวเคมี เคมีของกลิ่นรสและสารหอมระเหย การวิเคราะห์กลิ่นรสและสารหอมระเหย การเกิดกลิ่นรสและสารหอมระเหย การผลิตกลิ่นรสและสารหอมระเหย สารให้กลิ่นรสในอาหารและเครื่องดื่ม และหัวข้อปัจจุบันเกี่ยวกับสารให้กลิ่นรสและสารหอม
211446 - BIOCHEM META DISORDERS
General concepts of metabolic disorders, disorders of carbohydrate metabolism, disorders of amino acid and protein metabolism, disorders of lipoprotein metabolism, abnormalities of inorganic metabolism and case study: frequently found metabolic disorders.
แนวคิดทั่วไปของความผิดปกติทางเมแทบอลิซึม ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของคาร์โบไฮเดรต ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของกรดอะมิโนและโปรตีน ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของลิโพโปรตีน ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของสารอนินทรีย์ และกรณีศึกษา: ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมที่พบบ่อย
211446 - BIOCHEM META DISORDERS (2/61)
General concepts of metabolic disorders, disorders of carbohydrate metabolism, disorders of amino acid and protein metabolism, disorders of lipoprotein metabolism, abnormalities of inorganic metabolism and case study: frequently found metabolic disorders.
แนวคิดทั่วไปของความผิดปกติทางเมแทบอลิซึม ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของคาร์โบไฮเดรต ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของกรดอะมิโนและโปรตีน ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของลิโพโปรตีน ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของสารอนินทรีย์ และกรณีศึกษา: ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมที่พบบ่อย
211446 - Biochemistry of Metabolic Disorders (อ.ปัญชิกา)
General concepts of metabolic disorders, disorders of carbohydrate metabolism, disorders of amino acid and protein metabolism, disorders of lipoprotein metabolism, abnormalities of inorganic metabolism and case study: frequently found metabolic disorders.
แนวคิดทั่วไปของความผิดปกติทางเมแทบอลิซึม ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของคาร์โบไฮเดรต ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของกรดอะมิโนและโปรตีน ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของลิโพโปรตีน ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมของสารอนินทรีย์ และกรณีศึกษา: ความผิดปกติทางเมแทบอลิซึมที่พบบ่อย
211446 - Biochemistry of Metabolic Disorders [2/62]
General concepts of metabolic disorders, disorders of carbohydrate metabolism, disorders of amino acid and protein metabolism, disorders of lipoprotein metabolism, abnormalities of inorganic metabolism and case study: frequently found metabolic disorders
211448 - (2/61) Carbohydrate Technology (Part อ.เพ็ญศิริ)
General chemistry of carbohydrate, techniques for carbohydrate analysis, structures and properties of commercially important carbohydrates, production technology, applications and present status and future trends in carbohydrate technology.
เคมีทั่วไปของคาร์โบไฮเดรต เทคนิคการวิเคราะห์คาร์โบไฮเดรต โครงสร้างและสมบัติของคาร์โบไฮเดรตที่มีความสำคัญในเชิงพาณิชย์ เทคโนโลยีการผลิต การประยุกต์ และสภาพการณ์ปัจจุบันและแนวโน้มในอนาคตเกี่ยวกับเทคโนโลยีของคาร์โบไฮเดรต
211448 - (2/62) Carbohydrate Technology (Part อ.เพ็ญศิริ)
General chemistry of carbohydrate, techniques for carbohydrate analysis, structures and properties of commercially important carbohydrates, production technology, applications and present status and future trends in carbohydrate technology.
THA: เคมีทั่วไปของคาร์โบไฮเดรต เทคนิคการวิเคราะห์คาร์โบไฮเดรต โครงสร้างและสมบัติของคาร์โบไฮเดรตที่มีความสำคัญในเชิงพาณิชย์ เทคโนโลยีการผลิต การประยุกต์ และสภาพการณ์ปัจจุบันและแนวโน้มในอนาคตเกี่ยวกับเทคโนโลยีของคาร์โบไฮเดรต
211448 - CARBOHYDRATE TECHNOLOGY [2/62]
General chemistry of carbohydrate, techniques for carbohydrate analysis, structures and properties of commercially important carbohydrates, production technology, applications and present status and future trends in carbohydrate technology.
เคมีทั่วไปของคาร์โบไฮเดรต เทคนิคการวิเคราะห์คาร์โบไฮเดรต โครงสร้างและสมบัติของคาร์โบไฮเดรตที่มีความสำคัญในเชิงพาณิชย์ เทคโนโลยีการผลิต การประยุกต์ และสภาพการณ์ปัจจุบันและแนวโน้มในอนาคตเกี่ยวกับเทคโนโลยีของคาร์โบไฮเดรต
211449 - PROTEIN TECHNOLOGY (2/61)
Peptide nomenclature, classification and examples of important peptide, peptide synthesis with chemical and enzymatic methods, protein classification, computer modeling of protein structure, study of protein structure, protein analysis: qualitative and quantitative, study of protein with proteomic approach, protein engineering and case studies, protein production technology, industrial scale protein downstream processing, proteins used in medical applications, biosensor and antibody assay, proteins with commercial and industrial values and future trends for protein technology.
การเรียกชื่อเพปไทด์ การจำแนกประเภท และตัวอย่างเพปไทด์ที่สำคัญ การสังเคราะห์เพปไทด์ด้วยวิธีเคมีและวิธีเอนไซม์ การจำแนกประเภทโปรตีน การจำลองโครงสร้างของโปรตีนด้วยคอมพิวเตอร์ การศึกษาโครงสร้างของโปรตีน การวิเคราะห์โปรตีนทั้งเชิงคุณภาพและปริมาณ การศึกษาโปรตีนด้วยแนวทางโปรตีโอมิกส์ วิศวกรรมโปรตีนและกรณีศึกษา เทคโนโลยีการผลิตโปรตีน การสกัดและแยกบริสุทธิ์โปรตีนหลังการผลิตในระดับอุตสาหกรรม โปรตีนที่ใช้ทางการแพทย์ ไบโอเซนเซอร์ และการตรวจจับด้วยแอนติบอดี โปรตีนเชิงพาณิชย์และอุตสาหกรรม และแนวโน้มของเทคโนโลยีโปรตีนในอนาคต
211449 - PROTEIN TECHNOLOGY [2/62]
Protein analysis: qualitative and quantitative, study of protein with proteomic approach, protein engineering and case studies, protein production technology, industrial scale protein downstream processing.
การวิเคราะห์โปรตีนทั้งเชิงคุณภาพและปริมาณ การศึกษาโปรตีนด้วยแนวทางโปรตีโอมิกส์ วิศวกรรมโปรตีนและกรณีศึกษา เทคโนโลยีการผลิตโปรตีน การสกัดและแยกบริสุทธิ์โปรตีนหลังการผลิตในระดับอุตสาหกรรม โปรตีนเชิงพาณิชย์และอุตสาหกรรม
211449 - Protein Technology part Protein Analysis
โครงสร้างและหน้าที่ของโปรตีน การวิเคราะห์โปรตีนเชิงคุณภาพและปริมาณ การศึกษาโปรตีนด้วยแนวทางโปรติโอมิกส์ การสกัดและทำบริสุทธิ์โปรตีนในระดับอุตสาหกรรม และโปรตีนเชิงพาณิชย์และอุตสาหกรรม
211495 - Selected Topic in BCT [Sem 2] อ.วรลักษณ์
211495 - SELECTED TOPICS IN BCT ภาคการศึกษาที่ [1/62] (Part อ.เพ็ญศิริ-หัวข้อ Applications of Microbial Enzymes in Food Industry)
Topics of current interest in biochemistry and biochemical technology.
THA: หัวข้อใหม่ๆ ที่น่าสนใจทางชีวเคมึและชีวเคมีเทคโนโลยี |
211495 - Selected Topics in Biochemistry and Biochemical Innovation [1/64]
Current topics of interest in biochemistry and biochemical innovation, case studies on related topics.
THA: หัวข้อที่น่าสนใจในปัจจุบันทางชีวเคมีและชีวเคมีนวัตกรรม กรณีศึกษาที่เกี่ยวข้อง
211499 - PROTEIN TECHNOLOGY for Medical Applications (2/61)
methods, protein classification, computer modeling of protein structure, study of protein structure, protein analysis: qualitative and quantitative, study of protein with proteomic approach, protein engineering and case studies, protein production technology, industrial scale protein downstream processing, proteins used in medical applications, e.g. monoclonal antibody, hormone, cytokine and blood factors, biosensor antibody assay, proteins with commercial and industrial values, e.g. single-cell protein, casein, and enzymes, future prospect for protein technology.
การเรียกชื่อกรดอะมิโนและสมบัติทางเคมี การเรียกชื่อเพปไทด์ การจำแนกประเภท และตัวอย่างเพปไทด์ที่สำคัญ การสังเคราะห์เพปไทด์ ด้วยวิธีเคมีและวิธีเอนไซม์ การจำแนกประเภทโปรตีน การจำลองโครงสร้างของโปรตีนด้วยคอมพิวเตอร์ การศึกษาโครงสร้างของโปรตีน การวิเคราะห์โปรตีนทั้งเชิงคุณภาพและปริมาณ การศึกษาโปรตีนด้วยแนวทางโปรตีโอมิค วิศวกรรมโปรตีนและกรณีศึกษา เทคโนโลยีการผลิตโปรตีน การสกัดและแยกบริสุทธิ์โปรตีนในระดับอุตสาหกรรม ตัวอย่างโปรตีนที่ใช้ทางการแพทย์ เช่น แอนติบอดีโคลนเดี่ยว ฮอร์โมน ไซโตไคน์ และแฟคเตอร์จากเลือด การสร้างไบโอเซนเซอร์ และเทคนิคการตรวจจับด้วยแอนติบอดี ตัวอย่างโปรตีนเชิงพาณิชย์และอุตสาหกรรม เช่น โปรตีนเซลล์เดี่ยว เคซีน และเอนไซม์ แนวโน้มของเทคโนโลยีโปรตีนในอนาคต
211708 - BIOCHEM ASP NUTRITION (Part อ.ลลิดา) [2/62]
Introduction to biochemical nutrition, role of biomolecules during the life cycle, nutritional research, metabolism and biochemical disorders, hormonal control of nutrient metabolism, and biochemical effects on intravenous alimentation such as amino acids, carbohydrates, water-soluble and non-protein energy sources, fat and trace elements
บทนำโภชนาการเชิงชีวเคมี บทบาทของชีวโมเลกุลระหว่างวงจรชีวิต การวิจัยทางโภชนาการ เมแทบอลิซึมและความผิดปกติทางชีวเคมี การควบคุมเมแทบอลิซึมของสารอาหารโดยฮอร์โมน และอิทธิพลเชิงชีวเคมีเนื่องจากอาหารที่ให้ทางเส้นเลือดผู้ป่วย เช่น กรดอะมิโน คาร์โบไฮเดรต สารให้พลังงานซึ่งละลายน้ำได้ และมิใช่โปรตีน ไขมัน และแร่ธาตุปริมาณน้อย